SÄLLSKAPET

I SÄLLSKAPET undersöker Ögonblicksteatern ensamheten och skapar rum för gemenskap. Med nyskriven musik av Frida Johansson och Annika Norlin, soundwalk i grupp, nya vetenskapsrön, linedance, några otäcka djurförsök och många hudnära dokumentära berättelser, djupdyker vi i det som vi så sällan pratar om - allas våra upplevelser av ensamhet. 

Sverige påstås vara ett av världens ensammaste länder. Ändå är ensamhet ett slags tabu. Författaren Emily White beskriver detta på ett koncist sätt i sin bok Lonely: "att komma ut som ensam var svårare än att komma ut som lesbisk”. Förskjutandet av ensamheten gör oss ännu mer ensamma, trots att känslor av ensamhet är något som de flesta människor delar. Detta delande vill vi ta fasta på!

Genom SÄLLSKAPET dyker vi ner i Landet Ensam. Genom budskap i det offentliga rummet har vi uppmanat människor att berätta för oss om sin ensamhet via mejl, telefon och genom verkliga möten. Av dessa möten, samtal, tankar och bekännelser bygger vi en föreställning där allas vår ensamhet blir till en fysisk upplevelse av och ett rum för gemenskap. 

När känner vi oss som mest ensamma? Vad skapar en känsla av gemenskap? Hur uppstår gemenskap i konstruerade sammanhang som exempelvis ordenssällskap eller squaredanceföreningar? Varför finns det ingen lag om att vi ska ta hand om varandra när det finns en lag om att vi måste ta hand om djur? Vad säger det om samhället att det finns särskilda caféer dit människor kommer för att få närhet genom att klappa katter?

SÄLLSKAPET är en föreställning om att tro att en är ensam med sina tankar och känslor, när vi i själva verket befinner oss i en situation som delas av många. SÄLLSKAPET är en berörande, angelägen och underhållande föreställning där vi kan se på oss själva och varandra med nya ögon.

Spelas

Sällskapet hade premiär den 25 februari 2016

Medverkande

Manus Camilla Blomqvist
Regi och rumsligt koncept Johanna Salander
MusikkompositionFrida Johansson och Annika Norlin 
Kostym Karin Ågren
Bildkoncept/affisch Sofia Stattin
Fotograf Sara Lindquist
Teknik Martin Jonsson Gavelin
Ensemble Karin Larson, Daniel Tholander, Sara Gallardo och Thomas Köhler 
Arrangör Ögonblicksteatern, Umeå Teaterförening

För arrangörer

Ladda ner arrangörsinfo som pdf

Målgrupp: från 14 år

Kontakt:
Karin Larson
karin@ogonblicksteatern.se

Ingunn Grande,
ingunn@ogonblicksteatern.se

Elinn Bolonassos,
elinn@ogonblicksteatern.se
090 - 14 00 14

Sponsorer