Teatern är för många en plats där verkligheten speglas. Men vems verklighet är det vi får se? I och med projektet Normal riktar vi fokus mot det hittills osynliggjorda, det oupptäckta eller osedda.

Inom projektet ryms bland annat vår trilogi på temat hemligheter, Festival Normal, och en rad produktioner i samarbete med bland andra Kulturcentrum för barn och unga och HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan.

Projektet började när vi fick pengar för att bygga en tillgänglighetsanpassad scen- och repetitionslokal. Väl igång insåg vi hur okunniga vi var inom området tillgänglighet, och hur snäv och otillgänglig teatervärlden är. Vi frågade oss vad vi och scenkonsten går miste om när vi låter okunskap och praktiska omständigheter hindra en hel grupp människor från att utöva scenkonst och besöka kulturevenemang. Genom nya samarbeten, produktioner, integrering, seminarium och mycket mer satsar vi allt för att utveckla scenkonsten på dessa områden. Så att vi kan spegla fler versioner av verkligheten.

2009 invigdes våra nya tillgängliga lokaler. 2010 tog vi ett steg närmare vårt mål att ha en integrerad ensemble när två skådespelare med funktionsnedsättning medverkade som professionella skådespelare i vår föreställning Hemligheter Sökes. Under 2012 skapade vi tillsammans med koreografen Malin Hellkvist Sellén, dansföreställningen En Hemlig Rörelse. Också den med en integrerad ensemble. Den sista delen av vår Hemlighetstrilogi, Den gamla, hade premiär i februari 2013. 

Mellan 3 och 5 juni 2014 ägde Festival Normal rum för tredje gången under namnet Festival Normal – Unlimited! Denna gång höll scenkonstfestivalen till på Ögonblicksteatern och NorrlandsOperan.

På programmet fanns bland andra Danskompaniet Spinn, Al-Harah Theatre, Candoco Dance Company, DuvTeatern och Ögonblicksteatern. Det var tre dagar till bredden fyllda av ypperlig teater, dans och film, konstutställning, intressanta och näringsrika soppsamtal (för både kropp och själ), inspirerande workshops och tankeväckande seminarier.

Läs mer på Festival Normals Facebook-sida.

Sponsorer