Nytt nyhetsbrev - Glad sommar önskar Ögonblicksteatern!

Nu går Ögonblicksteatern på semester!

Skriv gärna upp er för att få våra nyhetsbrev, har du missat det senaste kan du se en textversion nedan!

Nyhetsbrev juni 2022:

GLAD SOMMAR OCH MUSTIG HÖSTSÄSONG

"I glappet mellan pandemi och världskrig", så uttryckte Frida Hyvönen om dagsläget under hennes konsert i Umeå. Det kan kännas svårt att med obekymrat hjärta fira ett uttåg ur pandemin och glädjas vårens utsålda föreställningar och kommande höstprogram, när världens humanitära kris krupit så nära. Men desto viktigare att äntligen kunna mötas fysiskt, vara nära och inte rädas samtal och organisering, visa på hopp och glädje om framtiden för framförallt barn och unga. Ögonblicksteatern avslutar nu inför sommaren, med en stor tacksamhet över vårens publikmöten och med hoppfull planering inför kommande höst och nästkommande år.

—————
Tusen år av oss - urpremiär 7 oktober

De två vännerna Sara och Angelica växte upp tillsammans i Carlshemsområdet i utkanten av Umeå. Vardagen kantades av olika besynnerliga och absurda situationer och de flydde ofta in i gemensamma lekar och fantasier. Inte minst för att undkomma alla vuxnas märkliga livsbeslut. Nu som vuxna själva, börjar Sara och Angelica att fundera på vad det var som faktiskt hände när de var yngre? Inför publik vrider och vänder de båda vännerna på sina egna barndomshistorier för att försöka förstå de olösta mysterierna från sin uppväxt.

Målgrupp Från 14 år
Manus Sara Gallardo
Av och med Sara Gallardo och Angelica Barahooi Johansson
Regiöga och processledning Johanna Salander
Scenografi, bild och videodesign Emanuel Bylund
Musik Amanda Lindgren
Kostym Anna Eliasson
Producent Mario Castro Sepulveda, Hanna Sjögren

Mer information hittar ni på vår hemsida, där kan ni även se uppdaterat spelschema och inom kort boka biljetter för hösten.

—————

Offentliga poddsamtal - del av Umeå 400 år

Den 31 augusti och 25 november spelar vi in podd i Bastuklubbens dambastu, som en del av vår poddserie Bastuklubbspodden, och bjuder in allmänheten att tjuvlyssna! Som övriga avsnitt så kommer samtalen att äga rum i vår bastu på hjul som tidigare varit scenografi för vår föreställning Bastuklubben. Samtalsgäster bastar på låg värme i badkläder och samtalar nära som vore det en riktig bastuklubb. En stor fönsterlucka står öppen så att publiken utanför kan "tjuvlyssna" på samtalet och se in i bastun genom en fönsterruta.

Systerskap/vänskap som strategi för överlevnad - 31 augusti
Plats: Carlshem, Gnejsvägen 4
Tid: 31 augusti kl. 18.00
Samtalsgäster: Sara Gallardo (manusförfattare och skådespelare i Tusen år av oss), Angelica Barahooi Johansson (skådespelare i, och medskapare av, Tusen år av oss) och Lina Lundström (barnombudsman på Stockholms stad med strategiskt ansvar att implementera barnkonventionen i kommunen, PhD i barn och ungdomsstudier). Moderator är Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare Johanna Salander.

Om: 
Samtalet kommer att beröra föreställningen Tusen år av oss tematik och handla om vänskap som strategi för överlevnad. Föreställningens inramning är i mångt och mycket de två huvudpersonerna Sara och Angelicas vänskap under uppväxten, och hur de behövt ta ett ofrivilligt föräldraansvar för varandra i en vardag full av kaos. Frågor vi också gärna vill diskutera är vad som egentligen kan ärvas, hur en tar sig vidare i ett vuxenliv och i rollen som förälder själv. Kan en ärva sorg, sårbarhet? Vad har en för styrkefaktorer till hjälp? 

Först till kvarn kommer även att ha möjlighet att basta i samtalsrummet efteråt. Mer information om hur du bokar din bastusittning kommer inom kort på vår hemsida. Som publik kommer du också att ha möjlighet att boka biljetter till Tusen år av oss offentliga föreställningar till ett specialpris! 

Jämställdhet på mikronivå - 25 november
Samtalet kommer att uppmärksamma 25 november - Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Vi vill belysa våld i ungas partnerrelationer samt systerskap som strategi på mikronivå för att förebygga våld. Med Umeå som exempel på hur kommuner jobbar med jämställdhet vill vi ställa frågor som “Var är vi nu och hur kommer vi längre?”. Mer info kommer under hösten!

—————

FESTIVAL NORMAL 

Nu är planeringen inför årets Festival Normal den 8-10 december i full gång!

Vartannat år bjuder Ögonblicksteatern in till Festival Normal som sätter fokus på normkreativ scenkonst, utmanar våra föreställningar om vad som är ”normalt” och skapar rum för fler berättelser och bilder. Tillsammans skapar vi diskussion och förändring kring normer inom scenkonsten!

Vem utövar? Vem besöker? Vilka rum? och Vilket innehåll?

Festivalen är en viktig samlingspunkt och opinionsbildare för tillgänglig scenkonst, och behovet av att uppmärksamma och förändra inom området funktion är fortfarande stort. Vi är trötta på en kulturvärld som likställer normbrytande funktion med amatörism.

För att skapa kraft utifrån olika normkreativa perspektiv, arrangeras festivalen tillsammans med en rad organisationer och arrangörer från kulturlivet och funktionsrörelsen.

Program och information om årets festival kommer så småningom att dyka upp på vår hemsida, här.

—————

Schh! Det låter djur! turnerar vidare

Under våren har vi turnerat för fullt med Schh! Det låter djur! och dessutom arrangerat föreställningar på hemmaplan ihop med pannkaksbjudning direkt efter förskolan. Ett populärt koncept som vi fortsätter med framöver! I höst kommer föreställningen att medverka på utbudsdagarna Stjärnkalaset Norra och Riksteaterns Scenkonstdagar för barn och unga i Hässleholm, och sedan turnera vidare runt om i landet. 

Schh! Det låter djur! för 2-4 åringarna, en mystisk och poetisk upptäcktsresa om sällsynta djur som ingen någonsin sett förut. Publiken bjuds in till att upptäcka och själva delta i ett universum fyllt av märkliga djur med olika egenheter, känslouttryck och personligheter. Med tonvikt på ljud, rörelse och musik snarare än det verbala berättandet inspirerar föreställningen till lek och skapande, fantasi och konst. 

Av Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare Johanna Salander ihop med vår ensemble.

Schh! Det låter djur! hade urpremiär 18 februari och har sedan turnerat på förskolor och bibliotek i Västerbotten. Förhandsreportage, recension och mer information hittar ni på vår hemsida, där ni även kan se kontinuerligt uppdaterade speldatum och inom kort boka biljetter för hösten.

—————

Mamma Mu och Kråkan spelar sin sista säsong i höst

Mamma Mu och Kråkan har under våren spelat för fulla hus och med långa väntelistor. Utöver turné så har föreställningen spelat hemma på Ögonblicksteatern ihop med pannkaksbjudning. Turnéhösten för Mamma Mu och Kråkan är i princip full, och med glädjen över att den verkligen fått spela till fullo så säger vi adjö till våra kära vänner som lärt oss att ingenting är omöjligt om du har en vän!

Mamma Mu och Kråkan är en hyllning till barnet inom oss. Alla behöver någon och det finns någon för alla, även för en ko och en kråka. Starka känslor, oro, vill hen vara min vän? Och hur kan det bli så att en dansar balett fast en inte vill?

I dramatisering av vår konstnärliga ledare Johanna Salander efter Jujja Wieslanders böcker, i samarbete mellan Ögonblicksteatern och Norrbottensteatern. 

Mamma Mu och Kråkan spelar utöver offentliga föreställningar på Ögonblicksteatern även på turné.  Förhandsreportage, recension och mer information hittar ni på vår hemsida, där ni även kan se kontinuerligt uppdaterade speldatum och inom kort boka biljetter för hösten.

—————

Det farliga i solidaritet med Ukraina

Under våren har Det farliga spelat för bland annat Umeås och Söderhamns mellanstadieelever samt framfört sina sista offentliga föreställningar på Ögonblicksteatern, där alla intäkter skänktes oavkortat till Clowner utan Gränsers arbete med barn och unga i Ukraina. Med det säger vi hejdå och tack till föreställningen, då våren blev Det farligas allra sista säsong.

Det farliga är skriven av Malin Axelsson i regi av Johanna Salander och med musik av Min Stora Sorg. 

Förhandsreportage, recensioner och mer information hittar ni fortsatt på vår hemsida.

—————

Ljudverket Bastuklubbens uppskattade hetta

Ljudverket Bastuklubben är ett ljuddrama i två akter som ges i Bastuklubbens mobila dambastu. Tillsammans kliver ni rakt in i verket, i en nära upplevelse av den förtrolighet som både manus, musik och rum berättar om. Välkommen in värmen för att basta och lyssna på ett verk om tre generationer kvinnors erfarenheter och systerskap! I manus och regi av Johanna Salander. 

I augusti ges Ljudverket Bastuklubben i projektets bastu hjul under en festival i HUSET KF i Klöse och fortsätter sedan att turnera under hösten.

Den 8 mars hölls två offentliga sittningar med Ljudverket Bastuklubben i projektets dambastu. Recension finns nu att läsa här! I juni spelades Ljudverket Bastuklubben för allmänheten och för Bastuakademien under nationalbastudagen i Kukkolaforsen. 

Ljudverket Bastuklubben kan bokas genom två alternativ, till vilken bastu som helst eller i Bastuklubbens dambastu, bokas via vår hemsida

 —————

Bastuklubbens publikation 

Bastuklubbens publikation berättar om projektets resa från stor vision till stora erfarenheter. Genom bastuberättelser, reflektioner, övningar, samtal, fotografier och skisser kan du ta del av Bastuklubbens alla delar - en svettig undersökning av systerskap och förtrolighet. 

Publikationen kan beställas här, via vår hemsida. 

—————

Bastuklubbspodden

I september och december släpps Bastuklubbspodden fjärde och femte avsnitt i samband med publika samtal i Bastuklubbens dambastu, som del av Umeå 400 år.

Avsnitten hittar du här, via vår hemsida. Eller där poddar finns!


VI SES I HÖST!

Föregående
Föregående

Poddsamtal - live i Bastuklubbens bastu 31 augusti!

Nästa
Nästa

Ögonblicksteatern söker projektkoordinator för Festival Normal!