Festival Normal 2022

Årets FESTIVAL NORMAL är över, men som efter varje upplaga så är slutet bara början på något större.

Vi känner stor kärlek och hopp inför framtiden, och står redo att kämpa vidare för att skapa förändring kring normer inom scenkonsten - nu med än fler verktyg.

Så vill vi från djupet av våra hjärtan säga TACK:

Tack alla medverkande under Festival Normal 2022, tack alla besökare, tack oss själva för det hästjobb som krävs av en frigruppsteater med små resurser att arrangera en hel scenkonstfestival.

Tack finansiärer Umeå Kommun, Kulturrådet och Region Västerbotten, tack fantastiska samarbetsparter Kvinnohistoriskt Museum, Funktionsrätt Västerbotten, Bildmuseet, Umeå Kommun och Umeå Teaterförening.

Tillsammans rodde vi hem FESTIVAL NORMAL 2022 och det blev en helt fantastisk scenkonstfestival bortanför normen!


Information om festivalen uppdateras löpande här nedan.

Om Festival Normal

Vartannat år bjuder Ögonblicksteatern in till Festival Normal - nu är vi framme vid sjätte upplagan!

En scenkonstfestival som utmanar innehåll, formspråk och gestaltning.
Som granskar normen för Av vem? Med vem? För vem?
En scenkonstfestival med en mångfald av uttryck som ger intryck.
Där olika perspektiv möts och spränger gränser.
Där tillgänglighet, solidaritet och konst är basen.

För att skapa kraft utifrån olika normkreativa perspektiv, arrangeras festivalen tillsammans med en rad organisationer och arrangörer från kulturlivet och funktionsrörelsen.

Årets upplaga av festivalen presenteras i samarbete med:
FUNKTIONSRÄTT VÄSTERBOTTEN, KVINNOHISTORISKT MUSEUM, UMEÅ STADSBIBLIOTEK, KULTURSKOLAN, BILDMUSEET, UMEÅ TEATERFÖRENING
Med stöd från:
UMEÅ KOMMUN, KULTURRÅDET, REGION VÄSTERBOTTEN


Biljetter

Fritt inträde gäller till alla programpunkter! Men förbokning eller anmälan krävs.
Obs! Även medföljande assistenter och ledsagare behöver biljett.

Hur bokar jag?

Föreställningar:
Bokning sker via Kulturbiljetter. Du kan antingen gå in direkt på Kulturbiljetters hemsida eller lotsas vidare via vårt festivalprogram här nedan.

Workshops, samtal, seminarier:
Kräver en separat anmälan via anmälningsknappen för programpunkten, men du kan alltid komma till samtalet i sista sekund i mån av plats.

Några av programpunkterna har endast ett fåtal platser, så vi är mycket angelägna om att alla biljetter får en chans att komma till användning. Får du förhinder, skicka biljetten vidare till en kompis eller meddela oss om du vet att du inte kan komma.

Obs! Om biljetter är slut så kan du alltid chansa och komma till lokalen strax innan programpunkten börjar! Du kan också prova att ringa oss på 090 - 14 00 14 för att stämma av innan.


Program

Välkommen att botanisera i informationen om festivalens scenkonst, samtal, workshops och seminarier, där normkreativitet står i fokus! Här får olika perspektiv och erfarenheter mötas och diskuteras, i strävan efter en mer jämställd scen. Scrolla vidare och börja planera din festival!

Alla festivalens lokaler är tillgängliga.

Här kan du ladda ned en visuell översikt av programmet!

PROGRAMPUNKTER (med bokningslänkar) nedan:

Invigning

Välkommen till invigning av årets Festival Normal! Kom och kicka igång festivalen tillsammans med oss!

Tid: 8 december kl. 16
Längd: 30 minuter
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 30 platser (varav 10 rullstolsplatser). Föranmälan krävs via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Föreställningar och workshops

Föreställning: Åh jag dör!

Bardo ensemble

Bild: Klara Wenner Tångring

Mitt namn är Anita Berber. Jag föddes 1899 i Tyskland och har levt ett vilt liv på Berlins scener och nattklubbar som skådespelare och dansare. Jag har varit död i snart 100 år, och är rätt uttråkad. Just nu befinner jag mig i Umeå och dör av längtan efter att få träffa människor och dansa för er!

Åh jag dör! är en intim föreställning av Bardo ensemble som undersöker dödsögonblicket och medvetandets utslocknande eller evighet. En föreställning som är nyfiken på människors relation till döden och hur den påverkar hur vi lever.

Bardo Ensemble är en föränderlig ensemble skapad av skådespelaren Klara Wenner Tångring. Ensemblen jobbar intuitivt och samskapande, med utgångspunkt i det buddhistiska begreppet bardo, som betyder tillståndet mellan att en situation avslutas och en annan tar sin början.
Medverkande: Klara Wenner Tångring

Målgrupp: Från 16 år
Längd: 60 minuter
Tid: 9 och 10 december kl.19
Plats: Klossen (lokal “Stormen”) Ekonomstråket 6, 907 30 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 9 personer per föreställning (varav 2 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Föreställning: Vinterresa

Skånes Dansteater (avfilmad version)

Foto: Karolina Henke

Filmad version av föreställningen Vinterresa med Skånes dansteater.

Hur minns vi platser, personer och händelser? På vilket sätt lever det förflutna kvar i oss och hur påverkar det vi har upplevt nuet och vår framtid?

I Vinterresa får du följa dansaren Madeleine Månsson på en scenisk färd genom ett mångfacetterat landskap där text och rörelse vävs samman kring frågor om minnet och dess natur. Koreografen Carl Knif har i Vinterresa tagit avstamp i Franz Schuberts sångcykel Winterreise baserad på Wilhelm Müllers dikter.

Målgrupp: Från 14 år
Längd: 45 minuter
Tid: 8 december kl. 19
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Språk: Föreställningen innehåller dialog och teckenspråk på svenska
Biljetter: Fritt inträde, 50 biljetter (varav 5 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Föreställning: PLEASER

Blaue Frau (Finland)

Foto: Lotta Blomberg

PLEASER är en strategi. Att vara PLEASER är att vara normis. PLEASER är makt. PLEASER är att nicka och le då en egentligen vill punktera alla bildäck i stan, för att hämnas.

PLEASER är en interaktiv föreställning om solidaritet, hämndlystnad. Och efteråt: För vem förändras världen? Blir en rörelse någonsin färdig och vem är nöjd med resultatet?

PLEASER är en föreställning om en tid efter en rörelse som skakade om maktstrukturer och förändrade hur vi ser på övergrepp.

4 år efter att #metoo spred sig över www undersöker den finska feministiska teatergruppen Blaue Frau vilka spår rörelsen lämnat efter sig, i samhället och i oss. 

PLEASER är en interaktiv föreställning som börjar på en plats och slutar på en annan. Under kvällens gång förflyttar du dig flera gånger tillsammans med skådespelarna och de andra i publiken.
Till en början förflyttas publiken i bil.
Medverkande: På turné spelas föreställningen av Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Greta Lignell, Shaya Khalil och Alexander Holmlund.

I samarbete med Kvinnohistoriskt Museum.

Målgrupp: Från 18 år
Längd: Max 3h
Tid: 9 och 10 december kl. 18
Plats: Dagen innan föreställningen får publiken ett mail med instruktioner om var föreställningen tar sin början.
Biljetter: Fritt inträde, 12 biljetter per föreställning (varav 2 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Föreställning: Tusen år av oss

Ögonblicksteatern

Foto: Elin Berge

Angelicas pappa har rest iväg för att hälsa på släkten. Då passar Angelica på att låsa in sig och bästisen Sara i pappans lägenhet, och sväljer sedan nyckeln för att stänga ute omvärlden. Medan de väntar på att nyckeln ska komma ut blir tiden ett vakuum, och där i tryggheten av TV-ljusets sken börjar de bikta sig för varandra om sin uppväxt. När deras minnen och monster blir för smärtsamma tillkallar de världens bästa traumaterapeut som försätter dem i trans och för dem till barndomen - bara en tunn vägg bort, typ en millimeter. 

Tusen år av oss är en nyskriven föreställning som är helt självbiografisk, men inte nödvändigtvis helt sann. Längs Carlshems bostadskvarter kastas publiken in i en surrealistisk uppgörelse med det förflutna, där persisk och boliviansk kultur, nybörjarstandup, barbielekar och bollywoodtrytmer vävs samman. En mörk och humoristisk traumabearbetning om mellanförskap, vuxna som sviker och om bästa kompisar som behöver ta ett ofrivilligt föräldraansvar.
Medverkande: Sara Gallardo och Angelica Barahooi Johansson

Efter föreställningen den 9 december kan publiken stanna kvar för att lyssna på ett samtal om mellanförskap med skådespepelarna. Se separat programpunkt längre ned i programmet under “Samtal”.

Målgrupp: Från 14 år
Längd: 70 minuter
Tid: 9 december kl. 19 och 10 december kl. 15 (syntolkad)
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 45 biljetter per föreställning (varav 5 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).
SYNTOLKNING erbjuds på föreställningen den 10 december, anmäl via festivalnormal@ogonblicksteatern.se


Föreställning + workshop: Schh! Det låter djur!

Ögonblicksteatern

Foto: Elin Berge

Vem gruffar vid älvens strand, vem knorrar vid förskolans grind? Vem tjoar så det ekar i gångtunneln och långt bortom bergen? Under varje mossig sten, bakom stolen i köket, längst ned i kladdiga gröten och i himlens mjuka moln bor någon. Det gäller bara att lyssna noga, närma sig försiktigt, och hitta dem…

Schh! Det låter djur! är en mystisk och poetisk upptäcktsresa om sällsynta djur som ingen någonsin sett förut. Publiken bjuds in till att upptäcka och själva delta i ett universum fyllt av märkliga djur med olika egenheter, känslouttryck och personligheter. Med tonvikt på ljud, rörelse och musik snarare än det verbala berättandet inspirerar föreställningen till lek och skapande, fantasi och konst. 
Medverkande: Sofia Landström och Emil Grudemo El Hayek (ambulerande)

Föreställningen ges vid två tillfällen tillsammans med workshops, varav 10 december är förbokad.

Föreställning: Schh! Det låter djur!
Målgrupp: 2-4 år
Längd: 20 minuter
Tid: 9 december kl 11
Plats: Bildmuseet (Lokal “Bildverkstan”, plan 2), Östra Strandgatan 30B, 903 33 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 35 biljetter per föreställning (varav 10 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Workshop: Djurverkstad
Direkt efter föreställningen ges en workshop i samarbete med Maria Sundström, konstpedagog på Bildmuseet. Vilket djur skulle du vilja vara? Skulptera, jama, gör en svans eller sy ett strumpdjur.

Längd: 30-60 minuter
(möjlighet att vara kvar på Bildmuseets Öppen Bildförskola som pågår 12.00-16.00)
Tid: 9 december kl 11.30
Plats: Samma plats som föreställningen
Biljetter och maxantal: 35 platser (varav 10 rullstolsplatser). Separat föranmälan krävs via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Obs! Nedan programpunkt har förbokade platser:

Föreställning: Schh! Det låter djur!
Målgrupp:
2-6 år
Längd: 20 minuter
Tid: 10 december kl 11.30
Plats: Väven, Umeå Stadsbibliotek, Plan 4, Sagorummet
Biljetter: Stängd för förbokad publik

Workshop: Rörelselek
Direkt efter föreställningen ges en rörelselek med skådespelaren Sofia Landström.
Du stannar kvar för rörelselek om du vill, eller lämnar lokalen direkt efter föreställningen om du vill.

Tillsammans med föreställningens djur undersöker vi olika rörelser. Stora, långsamma, snirkliga, hoppiga och så små att de nästan inte syns. 

Längd: 15 min
Tid: Direkt efter avslutad föreställning
Plats: Samma plats som föreställningen
Biljetter och maxantal: Stängd för förbokad publik. Rörelseleken ingår i biljetten till föreställningen.


Föreställning: Tal till nationen

Konstgruppen Ful tillsammans med Sara Parkman (avfilmad variant)

Tal till nationen är en föreställning och ett körverk av konstgruppen Ful och musikern Sara Parkman som hade premiär på Ställbergs gruva den 25 augusti 2022 och sedan livesändes till ett 30-tal mötesplatser runt om i landet. Biografer, konsthallar, torg och teatrar deltog i denna samtidiga och mäktiga scenkonsthändelse, som också var en gemensam hyllning till yttrandefriheten, konstnärlig frihet och demokratin en vecka före valet.

För Festival Normal ger konstgruppen Ful möjligheten att se den inspelade versionen av Tal till nationen i en hybridvariant, där en värdinne (performer och allsångsledare) är med på visningen och tillsammans med publiken skapar en irl-händelse. Värdinnen hälsar välkommen, leder allsång (verket innehåller körmusik av Sara Parkman) och bjuder på tårta samtidigt som publiken i den filmade föreställningen blir bjuden på tårta.

Den inspelade föreställningen är inte bara en dokumentation, utan är anpassad för en publik som följer från andra platser än Ställbergs gruva. Biopubliken tilltalas direkt och i hybridversionen förhöjs live-upplevelsen ytterligare genom att värdinnen på plats agerar ”körledare” och omhändertagande performer. Tillsammans skapar värdinne och publik en känsla av gemenskap, i denna hyllning till yttrandefrihet och alla människors lika värde.

“Vi är här tillsammans. Vi väljer kärleken och gemenskapen före hatet. Vi går inte med på hatares retorik, vi tiger inte när de approprierar yttrandefriheten. Vi står tillsammans när våra rättigheter politiseras. Och framför allt. Vi hänger ihop - stad och landsbygd, liten by i Sapmi och Stockholm. Politiker ställer oss mot varandra men vi gör årest största scenkonsthändelse för att visa att vi hänger ihop.

Konstgruppen Ful: Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair
Värdinne för Hybridversion: Rebecca Evanne

Målgrupp: Från 12 år eller med familj
Längd: 2 h minuter inkl. paus
Tid: 10 december kl. 19
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 45 platser (varav 5 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Psst! Föreställningen är en PERFEKT upptakt till FESTEN som kickar igång direkt efter föreställningen! Anmäl till festen via programpunkten FEST längst ned på sidan.


Föreställning: En motvillig skogsstjärnas bekännelser

Daniel Tholander

Foto: Johanna Salander

Skogsstjärnan är sur. Rötterna kliar och trasslar ihop sig och gör det svårt att gå. Och usch! så mycket tokigheter som står i tidningen idag. Dessutom är det svårt att sitta still. Kanske är det koncentrationssvårigheterna. Då hjälper det att dansa. Skogsstjärnan tänker på den där gången då han blev uppbjuden på discot men råkade säga nej! på ren impuls. Han som älskar att dansa. 

En motvillig skogsstjärnas bekännelser är en monolog med skådespelaren Daniel Tholander med avstamp från kostym och karaktär ur föreställningen Vilka är ni? av Ingela Ihrman och Maja Salomonsson och utgångspunkt i Daniels eget liv. En sammansmältning av växt och människa. 
Medverkande: Daniel Tholander

Målgrupp: Från 14 år
Längd: 20 minuter
Tid: 8 december kl 16.30 och 10 december kl. 11
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 30 platser (varav 10 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Föreställning (utdrag) + workshop: Ett drömspel

Teater Barda

Foto: Erik Jonsson

Teater Barda besöker Festival Normal med ett utdrag ur Ett Drömspel av Strindberg. Föreställningen spelades sommaren 2022 och var ett samarbete mellan skådespelare från Barda och Undantaget scenkonst. Varvat med scener ur föreställningen berättar de om arbetet med produktionen och om sig själva som grupp.

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer med varierande funktionshinder. Gruppen vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas unika uttryck och färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv.
Medverkande: Anja Dyrting, Bianca Halvarsson Wedin, Sebastian Bergström, Camilo Pizarro, Barbro Skalman och Camilla Edfalk.

Föreställning: Ett drömspel (utdrag)
Målgrupp:
Från 14 år
Längd: 30 minuter
Tid: 9 december kl. 11
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter: Fritt inträde, 45 platser (varav 5 rullstolsplatser). Bokning via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Workshop: Fånga drömmen
På ett lekfullt, rörelsebaserat och kreativt sätt kommer Teater Barda tillsammans med dig att skapa en stund då vi utforskar "drömmar". Målet är att du efter den här stunden tillsammans med oss ska ta med dig inspiration och mycket glädje i kroppen!

Längd: 30 minuter
Tid: Direkt efter föreställningen - för den som vill!
Plats: Samma plats som föreställningen
Biljetter och maxantal: 12 platser (varav 5 rullstolsplatser). Separat föranmälan krävs via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Audioföreställning: Ljudverket Bastuklubben

Ögonblicksteatern

Foto: Alexandra A. Ellis

RIITA, SANNA och GUNNEL är tre kvinnor i olika åldrar som möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. 

Ljudverket Bastuklubben är ett ljuddrama i två akter baserat på manuset och musiken till scenkonstverket Bastuklubben. Allmänheten har tidigare upplevt det sceniska verket som publik utanför scenrummet, en bastu på hjul. Nu ges möjlighet att själv sitta i samma bastu för att genom ljudverket tjuvlyssna på Riita, Sanna och Gunnel och de samtal och beteenden som olika kvinnors kroppar och erfarenheter berättar.
Medverkande röster: Mia Westin, Anna Söderling, Sara Gallardo

Målgrupp: Från 15 år
Längd: 60 minuter exkl. paus
Tid: 8 december kl. 20 samt 9 december kl. 16
Plats: I Bastuklubbens dambastu utanför Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Temperatur i bastun är ca 40 grader
Maxantal: 7 per föreställning (delvis tillgänglighetsanpassat - kontakta oss för mer information)
Biljetter: Fritt inträde, separatistiskt för dig som identifierar dig som kvinna. Bokning via knapp nedan.

Ta med: Morgonrock, handduk, badkläder - vad än du känner dig bekväm att basta i. Vattenflaska, tofflor. Möjlighet att duscha på Ögonblicksteatern efteråt finns.

Eftersittning med samtalskortlek
Efter ljudverksföreställningen finns det möjlighet att stanna kvar för umgänge och praktiserande av systerskap med hjälp av Bastuklubbens uppskattade Samtalskortlek. Är det systerskap – det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att det inte finns något annat i rummet som stör?

Längd: 30 minuter
Tid: Direkt efter avslutad föreställning
Plats: Ögonblicksteatern (lokal “Drömkontoret”)
Biljetter och maxantal: Eftersittningen ingår i din biljett till föreställningen. Separat föranmälan behövs inte, du stannar kvar om du vill, eller lämnar lokalen efter föreställningen om du vill.


Utställningar

Utställning: Bastuklubben

Alexandra A. Ellis är dokumentärfotograf baserad i Umeå. Hennes arbete fokuserar på längre projekt som utforskar det dokumentära berättandet som ofta bottnar i det enkla och vardagliga, men som i ett större sammanhang berättar om att vara människa. 

I Bastuklubbens fotoutställning presenteras en process där Alexandra A. Ellis strävat efter att utmana blicken på nakna kvinnokroppar, otaligt mångfaldigad genom konstens historia. Fotografierna söker mångtydiga sätt att berätta om dessa kroppar; att utforska det fysiska, köttsliga, nakna och intima utan att sexualisera. Att synliggöra ett rum som byggts för att fyllas av förtrolighet och systerskap och hur en för sin nakna kropp i just den situationen.  

Bastuklubbens fotoutställning producerades av Ögonblicksteatern under 2019. Alexandra A. Ellis har följt och dokumenterat bastande kvinnors rörelser och sinnesstämningar under Bastuklubbens arrangerade bastusittningar, en del av projektets researchperiod kring tematiken systerskap och förtrolighet utifrån bastun som rum. Fotografierna följde därefter med som del av föreställningen Bastuklubbens turné och visas under särskilda Bastuklubben-arrangemang.

Tid: 8-10 december
Utställningen går att se under hela festivalen då Ögonblicksteatern har öppet i samband med programpunkter.
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå


Samtal

Har du inte möjlighet att närvara på plats, så kan du istället ta del av många av samtalen i efterhand via vår poddkanal Ögonblicksteatern. Släpp i januari 2023.


Samtal: INSTÄLLT!
Intervju Maria Wärme

Festival Normal möter Maria Wärme!

Med stor erfarenhet av scenkonstbranschen och dess otillgängligheter, får vi ett personligt och öppet samtal med skådespelerskan Maria Wärme. Med roller på både Dramaten och Unga Klara, i fria scenkonstgrupper och danskompanier, har hon slagit upp många till synes stängda dörrar. När Dramaten äntligen byggde en hiss för att tillgängliggöra huset för publiken under LIV, DÖD, SEX, POP där Maria Wärme medverkade, rönte det stor uppmärksamhet. Tillsammans med Maria tar vi tempen på scenkonstbranschen. Hur långt har vi kommit med tillgängligheten egentligen?  Hur är det att ofta behöva representera en grupp? Och vad känns viktigast just nu?


Ett samtal mellan Maria Wärme och Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare Johanna Salander.


Maria Wärme har medverkat i ett stort antal scenkonstföreställningar, som både dansare och skådespelare, sedan sin debut som skådespelare 1996 i Ett slag i hjärtat, ett ytterstadsprojekt i samarbete med Stockholms Stadsteater. Maria är utbildad vid bland annat Stockholms Konstnärliga Högskola och har under 2022 varit aktuell på Dramaten i föreställningen LIV, DÖD, SEX, POP och föreställningen Tuma på Unga Klara.

Längd:
Tid:

Plats:
Biljetter och maxantal:


Scenkonstsamling - samtal/workshop:
Vad har vi varit med om och vad bör hända nu?

Festival Normal ämnar problematisera våra föreställningar om vad som är ”normalt” och syftar till att skapa diskussion och förändring kring normer inom scenkonsten. Festivalen syftar till att ha en mångfald av uttryck som ger intryck och där olika perspektiv möts och spränger gränser. Där tillgänglighet, solidaritet och konst är basen. 

I denna workshop samlar vi tankar, idéer och reflektioner från våra upplevelser under festivalen och blickar framåt. Vad har vi hört, sett, känt och tagit med oss? Hur skulle vi vilja att Festival Normal 2026 såg ut? Vad behöver hända då? Vad vill du diskutera vidare tillsammans med andra som deltagit i festivalen?

Workshopledare: Stefan Andersson

Längd: 1,5h
Tid: 10 december kl. 14
Plats: Väven (lokal “Multisal”), Storgatan 46A, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 20 platser. Anmälan via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).


Samtal:
Tusen år av oss - En blick på Mellanförskapets förlovade land

Samtalet ges direkt efter föreställningen Tusen år av oss och berör föreställningens tematik.

Vad innebär det att leva i mellanförskap? Att å ena sidan ha tillgång till flera kulturer och å andra sidan inte känna att man passar helt in i någon av dessa? Och vilka uttryck uppstår när dessa upplevelser blir en del av ett konstnärligt arbete? I detta samtal diskuteras mellanförskapet och den skärningspunkt som uppstår mellan nationalitet, etnicitet och inte minst identitet. Med avstamp från Ögonblicksteaterns föreställning Tusen år av oss och de medverkandes egna erfarenheter, lyfter vi upp ett begrepp som kan vara både komplicerat, stärkande och mångbottnat.

Medverkande:
Sara Gallardo och Angelica Barahooi Johansson, skapare av och medverkande i föreställningen Tusen år av oss.
Moderator: Mario Castro Sepulveda, Ögonblicksteaterns verksamhetsledare

Längd: 45 min
Tid: 9 december kl. 20.30
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 45 platser (varav 5 rullstolsplatser). Anmälan via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Samtalet kommer att spelas in som podd.


Samtal:
Gestaltning och kropp

Med utgångspunkt i Ögonblicksteaterns projekt Bastuklubben och samtalsgästernas ingångar i projektet, rör sig samtalet kring vad en egentligen kan göra med en kropp som har begränsningar? Kan de egenupplevda svagheterna visa sig vara styrkor?

Hur finner en alternativa och mångtydiga sätt att berätta om kroppar, bortom den traditionella och tillrättalagda blicken? Hur matad är vi av bilder av hur en kropp ska se ut och vara och hur kommer vi förbi det?


Om de medverkande:
Camilla Björnehall jobbar som kommunikatör på Funktionsrätt Västerbotten men har också erfarenhet av att jobba som skådespelare med normbrytande funktionalitet. I scenrummet känner hon sig fri och struntar i hur det ser ut när hon rör sig på annat sätt än med rullstolen.
Alexandra A. Ellis är dokumentärfotograf baserad i Umeå. Hennes arbete fokuserar på längre projekt som utforskar det dokumentära berättandet som ofta bottnar i det enkla och vardagliga, men som i ett större sammanhang berättar om att vara människa.
Moderator: Johanna Salander, Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare och projektet Bastuklubbens initiativtagare


Längd: 45 min
Tid: 8 december kl. 17
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 30 platser (varav 10 rullstolsplatser). Anmälan via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Samtalet kommer att spelas in som podd.


Samtal:
Vem tar bollen? – ett samtal om vägen till en jämlik scenkonst

Ingen säger nej till jämlikhet, men vem känner sig manad att skapa den förändring som krävs? I samtalet deltar representanter för tre verksamheter som alla verkar för jämlikhet inom den professionella scenkonsten. Vi vill öppna dörrarna, peka på möjligheterna och uppmuntra beslutsfattare och konstnärliga ledare att våga ta steget. Allt behöver inte bli perfekt med en gång, men alla måste bjudas in på jämlika villkor. Tar du emot bollen?

Medverkande: Klara Blomdahl (projektsamordnare och kommunikatör på ShareMusic & Performing Arts), Karin Delén (dansare i ShareMusics dansensemble Work - via länk), Camilla Edfalk (verksamhetsledare för Teater Barda i Östersund), Sandra Johansson (verksamhetsledare på Moomsteatern i Malmö)
Moderator: Camilla Björnehall (Kommunikatör på Funktionsrätt Västerbotten. Camilla har själv erfarenhet av att jobba som skådespelare med normbrytande funktionalitet)

Om scenkonstgrupperna:
Moomsteatern är en fri professionell teater som heltidsanställer skådespelare med intellektuella funktionsvariationer och skapar inkluderande scenkonst tillsammans med skådespelare med och utan funktionsvariationer
ShareMusic är ett nationellt kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering
Teater Barda är en scenkonstgrupp med intellektuella funktionsvariationer som verkar på Länskulturen i Jämtland/Härjedalen och är ett samarbete mellan kommun och region

Längd: 60 min
Tid: 9 december kl. 14
Plats: Väven (lokal “Multisal”), Storgatan 46A, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 50 platser. Anmälan via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Samtalet kommer att spelas in som podd.


Samtal:
Scenkonst som utmanar hierarkiska strukturer

Hur kan vi förändra de patriarkala maktstrukturer som scenkonsten historiskt sett vilar på? Hur organiserar vi vårt arbete på nya sätt och undviker hierarkiska strukturer? Hur når vi bortom dammig genikult och fortsätter vågen som #metoo påbörjat? I samtal med två fria feministiska scenkonstkompanier; Blaue Frau (FIN) och Haugen Produktjoner (NOR), får vi både inspiration och tips genom att ta del av deras arbete med inkluderande metoder och utmanande och omformulerande scenkonst. 

Medverkande: Joanna Wingren och Sonja Ahlfors (Blaue Frau), Liv Hanne och Anne Katrine Haugen (Haugen Productions)
Moderator: Johanna Salander (Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare)

Om scenkonstgrupperna:
Blaue Frau (Finland) arbetar normkritiskt främst kring teman makt och kön. De arbetar tematiskt, icke-hierarkiskt, konceptuellt, plats- och tidsspecifikt samt immersivt. Deras mål är att omformulera och utmana teatern såväl formmässigt som innehållsmässigt. Sedan 2001 har Blaue Frau undervisat i skådespelarabete med inriktning på icke-hierarkiska arbetsmetoder och genusfrågor.

Haugen Productions (Norway) Dokumentarism och fiktion, uppror och abstrakt dans, liksom en stark förankring i nordnorsk identitet och tillhörighet är några av nyckelorden för Haugen Productions konstnärliga motivation. Inkluderande arbetsprocesser och nära samarbeten, ofta mellan genrer, är enligt Haugensystrarna viktiga strukturer som säkerställer ständigt nya rörelser och uttryck.

Längd: 60 min
Tid: 9 december kl. 12
Plats: Väven (lokal “Multisal”), Storgatan 46A, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 50 platser. Anmälan via knapp nedan (ange om du vill ha plats för rullstol).

Samtalet kommer att spelas in som podd.


FEST!:

Såklart vill vi avsluta festivalen med ett festligt häng! Kom och mingla, dansa, snacka eller vad ni vill - vi sluter upp!

Tid: 10 december kl. 21-sent
Plats: Ögonblicksteatern, Västra Strandgatan 7B, 903 26 Umeå
Biljetter och maxantal: Fritt inträde, 50 platser. Anmälan via knapp nedan.


VÄLKOMNA TILL FESTIVAL NORMAL!

Föregående
Föregående

Poddsamtal - Tusen år av oss / Bastuklubbspodden - live 31 augusti

Nästa
Nästa

Tusen år av oss